Fransa’da ev sahibi olmak istiyorsanız, işlemlerin Türkiye’den biraz farklı olduğunu bilmelisiniz. Bu yazıda, teklif aşamasından satış sözleşmesinin imzalanmasına kadar uzanan süreci adım adım özetliyoruz.
-
Öncelikle bütçenize göre beğendiğiniz evi bulun
Fransa’da ev almak için bütçenizi belirlerken, ev fiyatına ilaveten yüzde 7-8 civarında masraflarını da eklemeniz gerekir.
-
Potansiyel alıcı, mal sahibi satıcıya teklifte (offre) bulunur.
Bütçenize uygun beğendiğiniz evi bir emlakçı aracılığıyla veya kendi araştırmalarınızla bulduktan sonra mal sahibi satıcıya bir teklif yapılır. Bu teklif için bir şekil şartı olmamakla birlikte, genellikle yazılı olarak yapılır.
Teklifte, teklif edilen satın alma bedelinin yanı sıra teklifin geçerlilik süresi yer alabilir.
Satıcı, alıcının teklifini kabul edebilir, reddedebilir veya karşı teklifte bulunabilir. Taraflar bu noktada bir ön sözleşme (avant-contrat) imzalayabilir. Kimse için bir bağlayıcılığı yoktur, kaparo bu noktada verilmez. Tarafların yalnızca hangi evi ne kadara alacakları konusunda birbirlerine bir söz verirler. Bu noktadan sonra satıcı fiyat yükseltmez.
-
Satıcı ve alıcı arasında satış vaadi (promesse de vente) imzalanır.
Satıcı ve alıcının teklif üzerinde anlaşması halinde bir sonraki ve bağlayıcı olan aşama satış vaadinin imzalanmasına geçilir.
Satış vaadi, satıcının evini üzerinde anlaşılan rakama satmayı, alıcının da belirtilen rakama o evi almayı taahhüt ettiği noter önünde imzalanması gereken bağlayıcı bir sözleşmedir.
Satış vaadinde genellikle şu bilgilere yer verilir:
- Alıcı ve satıcının iletişim bilgileri,
- Satışa konu taşınmazın kadastro bilgileri, adresi ve taşınmazın yapılışına ilişkin detaylı bilgi,
- Taşınmazın inşaatından itibaren gerçekleşen tüm satış ve el değiştirme işlemleri,
- Taşınmaz üzerinde ipotek veya benzeri bir takyidat olup olmadığına dair bilgi,
- Kat maliklerinin toplantılarına ilişkin kayıtlar
- Satış bedeli ve ödeme yöntemi
- Satış vaadinin süresi ve satış sözleşmesinin imzalanması için öngörülen son tarih.
-
Alıcı 10 gün içinde cayma hakkını kullanabilir.
Noter tarafından hazırlanan satış vaadinin noter huzurunda imzalanmasından itibaren 10 gün içinde alıcı, teklifinden geri dönebilir ve taşınmazı almaktan vazgeçebilir.
10 günlük cayma süresi sona erdikten sonra alıcının satıştan vazgeçmesi halinde alıcı satıcıya bir cezai şart ödemekle yükümlü olur.
-
Kapora / Pey akçesi (“Indemnité d’immobilisation”)
Alıcı, satış vaadinin imzalanmasıyla birlikte genellikle satış bedelinin %10’u tutarında belirlenen kaparoyu belgeleri düzenleyen noter hesabına yatırır.
Bu noktadan sonra alıcı satışı tamamlamazsa, kaparosunu geri alamaz.
-
Satış şarta bağlanabilir.
Satış vaadi, nihai satışın alıcının kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması şartına bağlı olarak düzenlenebilir. Böyle bir durumda alıcının kredi başvurusu banka tarafından reddedilirse, alıcının satıcıya herhangi bir tazminat veya ceza ödemesine gerek kalmadan satışa ilişkin yükümlülükler oradan kalkmış olur.
-
Satış sözleşmesi (Acte de vente)
Satış vaadi ile satış sözleşmesi arasında öngörülen süre genellikle 2 ile 3 ay arasındadır.
Taşınmazın bulunduğu bölgede Belediye’nin bir ön alım hakkı olup olmadığına ilişkin Belediye’ye yazı yazılır ve cevabı gelmeden satış sözleşmesi düzenlenemez. Belediye’nin cevap vermek için 2 ay süresi vardır.
Bu süre içinde noter hem satış sözleşmesinde bulunması gereken belgeleri hazırlar hem de tapu ve taşınmaz ile ilgili dokümanlar toplanır ve inceler. Alıcı ise bu süreyi genellikle kredi başvurusunu tamamlamak için kullanır.
Satış sözleşmesi noter tarafından hazırlanarak ve noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanır. İmza süreçlerinin elektronik olarak tamamlanması da mümkündür.
Fransa’daki satın alma sürecinin tüm detayları ile ilgili sorularınız ya da profesyonel destek ihtiyacınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.