Startuplara şirketleşme aşamasından, yatırım alma aşamasına kadar ihtiyaç duyacakları her türlü hukuki konuda danışmanlık hizmeti verilir.
Köprüden Önce Son Çıkış: Önemli Olumsuz Değişiklik Maddesi (MAC Kloz)
Gerek pay devri gerek yatırım yoluyla şirket satın alımlarında, sözleşmenin imzalandığı gün ile pay devrinin veya yatırımın gerçekleşeceği gün arasında…
Due Diligence ve Data Room Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Unsurlar
Şirket incelemesi ve veri odası olarak dilimize çevirebileceğimiz “due diligence” ve “data room” ifadeleri, birleşme ve devralma işlemleri bağlamında İngilizce…
Yatırımcının Ödediği Primli Pay Bedelinin Nominal (İtibari) Değerden Farkı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Bir şirketin kuruluş sermayesi, şirkete kuruluş anında taahhüt edilen toplam bedeli ifade eder. Bir anonim şirket kurmak için gerekli olan…
Yapay Zeka ile ilgili Hukuki Düzenlemeler ve Gelişmeler
Küresel Çapta Gelişmeler Yapay Zeka Küresel Ortaklığı (Global Partnership on Artificial Intelligence) (“GPAI”) Yapay Zeka Küresel Ortaklığı, yapay zeka konusunda teori ve…
Türkiye’de Çalışan Pay Opsiyonları ve Yatırım Sürecine Etkileri
Çalışanlara şirket paylarını edinme hakkı veren çalışan pay opsiyonları, yetenekleri cezbetmek, kilit çalışanların uzun vadeli bağlılıklarını sağlamak ve performanslarını artırmak için şirketlerin yaygın olarak…
Yapay Zeka Tabanlı Hizmetler ve Şirket Verilerinin Güvenliği
Yapay zeka teknolojisinin sayısız faydası konuşulurken veri koruması ve gizliliğin sağlanmasına yönelik endişeleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Ne de…
SAAS – Hizmet Olarak Yazılım Sözleşmelerinin Püf Noktaları
SAAS[1] sözleşmeleri alışılagelmiş hizmet sözleşmelerinden de yazılım lisans sözleşmelerinden de farklıdır. Yazılım lisans sözleşmesinde, basit bir anlatımla, bir yazılımı satın…
Ticari Elektronik İleti ve İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ticari elektronik ileti nedir? 15 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, ticari…
Paya Dayalı Kitle Fonlamasına İlişkin Bilgi Notu
Sermaye Piyasası Kanunu Madde 35/A’da düzenlenen kitle fonlama platformlarına ilişkin Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği (III-35/A.1) 3 Ekim 2019 tarihli…
Lisanslı Melek Yatırımcılar
Başlangıç ve büyüme aşamasındaki startupların bir sonraki aşamaya yükselebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansmana erişiminin kolay olmadığı artık bilinen bir gerçek.…
Startuplar İçin Finansman Kaynağı: Girişim Sermayesi
Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları (“GSYO”) girişim sermayesi yatırımları amacıyla kurulmuş ortaklıklardır. Girişim şirketlerini, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan…
Kuluçka Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla, ofis hizmetleri, ekipman, teknik ve yönetim desteği ve mali kaynaklara erişim gibi hizmetlerin aynı…
Anonim Şirket Ana Sözleşme Örneği
∗ Bu ana sözleşme örneği sadece örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir şirket veya ortaklık için özel olarak hazırlanmamış olup,…
Kitle Fonlaması Mevzuatımıza İlk Girişini Yaptı
Startup dünyasının ve günümüzün revaçta konularından kitle fonlaması 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“Kanun”) yapılan değişiklik ve eklemeler¹ sonucunda yeterince kapsamlı…
Fransa’dan Startuplara ve Yatırımcılara Kolaylık: French Tech Vizesi
French Tech Vizesi, değişik yetenekleri Fransa’ya çekmek için çıkarılan oturma vizesini – “Passeport Talent”- alabilmek için basitleştirilmiş ve hızlandırılmış bir…
Startuplar için Minimum Viable Product (MVP) Ne Anlama Geliyor?
Türkçeye Asgari Geliştirilebilir Ürün olarak tercüme edebileceğimiz Minimum Minimum Viable Product (“MVP”) bir startupın sahip olduğu fikri asgari özelliklere sahip…
E2 Yatırımcı Vizesi ile ABD’de İş Yapabilirsiniz
Uluslararası Anlaşmalı Yatırımcı yani E2 vizesi, Birleşik Devletler ile ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve yatırım yaptığı bir…
Kuluçka Merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla, ofis hizmetleri, ekipman, teknik ve yönetim desteği ve mali kaynaklara erişim gibi hizmetlerin…
Startuplar İçin Finansman Kaynağı: Girişim Sermayesi
Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları (“GSYO”) girişim sermayesi yatırımları amacıyla kurulmuş ortaklıklardır. Girişim şirketlerini, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan…
Çekirdek Sermaye (Seed Capital) Nedir?
Bir ürünün veya hizmetin yani genel olarak bir girişimin (startup) henüz fikir aşamasında ihtiyaç duyulan sermayeye çekirdek sermaye denir. Çekirdek sermaye…
Kitle Fonlaması Yasal Düzenlemeye Kavuşuyor
Kitle fonlaması (crowdfunding), adından da anlaşılacağı üzere tek bir kaynaktan finansman sağlamak yerine pek çok kişiden küçük miktarlarda bedeller toplayarak…
Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesine Dair Kanun
2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 20.08.2016 tarihinde kabul edilen “6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve…
Pay Sulanması (Dilution) Ne Anlama Geliyor?
Pay sulanması (dilution) sermaye artırımına konu olacak bütün şirketlerin ortaklarını ilgilendiren bir konu olmakla beraber girişimcileri ya da daha sık…
Lisanslı Melek Yatırımcılar
Başlangıç ve büyüme aşamasındaki startupların bir sonraki aşamaya yükselebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansmana erişiminin kolay olmadığı artık bilinen bir gerçek. Melek…
Genç Girişimcilere Kazanç İstisnası
10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (6663…
Yönetim Kurulu ve Şirket Kontrolü
Anonim şirketler yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil edilirler. Dolayısıyla yönetim kurulunun kaç üyeden oluşacağı ve bu üyeleri kimlerin belirleyeceği…
Girişimcilerin (Startup) Şirketleşmesi
Girişimciliğin hem ülkemizde hem de dünyada çok popüler olduğu dönemleri yaşıyoruz. Birçok kişi inandıkları fikirlerin, projelerin, yeteneklerinin peşinden koşuyor. Fikirler…